Monella jentilakilla on useampi ura, monesti tieteilijä vaihtaa alaa toiseen tieteiseen tai taiteilija toiseen taiteeseen, muttei ole harvinaista, että tieteistä vaihdetaan käsityöläisyyteen tai armeijaan. Luonnontieteellinen tietämys on korkeatasoista. Erityistä huomiota kiinnitetään hedelmällisten hypoteesien rakentamiseen.
Jentilakin loputtoman pitkä elämä mahdollistaa sen, että minkä tahansa taidelajin taitamisen oppiminen on mahdollista. Jentilakinen taide on monesti hienostuneen koukeroista, monimutkaista ja moniulotteista. Yksittäinen oopperaesitys voi olla osa kokonaisuutta, johon saattaa kuulua myös kirja, lautapeli ja ympäristötaideteos.
Aramanin kirkko on valjastanut eroottisen rietastelun myös omiin tarpeisiinsa. Ihmisväestö pitää tätä rappiona ja halveksuu suuresti.
Ihmisväestön kulttuurin kaikkia puolia leimaa tarve piiloutua. Heidän uskontonsa on ollut sallittua vain vähän aikaa ja kulttuuri kutoutuu uskonnolliseen elämään. Pyhiin lehtoihin kokoonnutaan juhlimaan ja laulamaan. Nykyään laulutaloihin tullaan laulamaan maagisia ja pyhiä lauluja. Ihmisväestö vaikenee pyhistä tarinoistaan, mutta niitä kerrotaan perheenjäsenille ja katkelmia lauletaan lehdoissa. Vain juhlatanssit ovat julkisia. Ihmisväestön taiteellisuudelle on ilmentynyt lähinnä vaatteiden ja tarvekalujen koristeluissa, talojen sisätilojen maalauksissa ja puutarhojen järjestämisessä. Tieteellinen ura on ihmisväestölle ollut mahdollista vasta hiljakkoin.
Haltialan suurilla salomailla elää edelleen metsästäjä-keräilijä väestöä, joka vain juhla-aikoina palaa kaupunkeihin tapaamaan sukulaisiaan ja tekemään ostoksia. Heitä ei voi pitää kulttuurin ilmentyminä ensinkään, sillä he kokevat olevansa osa metsää.

Lue myös:

Back to Top